1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü

1 Mayıs Emek Ve Dayanışma Günü

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, dünya genelinde işçilerin ve emekçilerin haklarını ve mücadelelerini kutlamak için her yıl 1 Mayıs tarihinde kutlanan bir bayram olarak bilinir. Bu günün kökeni, 19. yüzyılda sanayi devrimiyle birlikte ortaya çıkan işçi sınıfının maruz kaldığı kötü çalışma koşulları, düşük ücretler ve uzun çalışma saatleri nedeniyle ortaya çıkan protestolara dayanmaktadır. 1877 yılında Amerika’da başlayan ve günümüzde Yalova dâhil olarak tüm Türkiye’de de kutlanan 1 Mayıs, tarih boyunca farklı coğrafyalarda farklı adlarla kutlanmıştır. 

İşçi Bayramı Kutlamaları 

Türkiye’de de 1923 yılında 1 Mayıs’ın Uluslararası İşçi Bayramı olarak kutlanması kararı alınmıştır. Ancak 1977 yılında Taksim Meydanı’nda gerçekleştirilen kutlamalarda yaşanan olaylar nedeniyle Türkiye’de 1 Mayıs sadece resmi tatil ilan edilmiştir. Ancak 2009 yılında yeniden Taksim Meydanı’nda kutlamalar yapılmaya başlamıştır. 

Yalova’da 1 Mayıs Kutlamaları 

Yalova’da 1 Mayıs İşçi Bayramı gerekli izinler alınarak güvenli ve coşku içinde kutlanmaktadır. Her yıl meydanlara akın eden binlerce Yalovalı, çeşitli pankart ve sloganlar ile yürüyüş ve kutlamalarını gerçekleştirmektedir. Gerek insanların haklarının korunması için çaba gösteren gerekse işverenlerin destekleri ile birlikte en alt kademeden üst kademeye kadar tüm çalışan emekçilerin bayramı kutlu olsun.